logo tca
Ponuka kurzov
KURZY PIŠTOĽ
SK
AT
DE
UK
OVERIŤ POUKAZ
giftcard icon
Košík je prázdny
Doktora z teba nespravíme. Ale budeš vedieť zachrániť životy.

Doktora z teba nespravíme. Ale budeš vedieť zachrániť životy.

Veľa z nás, ktorí sa už športovej streľbe venujeme nejaký ten piatok, máme na svojom opasku aj malú lekárničku. A prakticky všetci lekárničku vozíme aj v aute a nejakú jej alternatívu máme každý aj doma. Ale položili ste si niekedy pri pohľade na jej obsah otázku, či ho viete použiť a či v nej vlastne je všetko, čo by ste mohli potrebovať?



Naši streleckí inštruktori absolvovali medický kurz a pravidelne si ho opakujú. A tak bolo logickým krokom, že sa kurz s takýmto zameraním objavil aj u nás. Tento blog vzniká krátko po tom, čo prvých 15 absolventov ukončilo dva dni plné rád a praktických cvičení, ako si poradiť v takomto type krízovej situácie. Čo sa teda na kurze dozvedeli a ako prebiehal? Čítajte ďalej.

Pred účastníkov kurzu sa postavili špecializovaní inštruktori so zdravotníckym výcvikom v zahraničí a reálnymi skúsenosťami zo situácií, kde išlo o ľudské životy. Detailov vás ušetríme, často môžu byť citlivé a vlastne ani nesmú byť zverejnené. Maximálni profesionáli, ako ste v TCA zvykntí. Postupy a techniky, ktoré sa chystajú vysvetľovať pochádzajú z vojenského prostredia, tak ako aj oni sami. Smernica TCCC (Tactical Combat Casualty Care, voľne preložené ako Taktická bojová starostlivosť o zranených) vznikla v US army po „Black Hawk Down“. Všetci tento film a operáciu, ktorú zobrazuje poznáme. Veľké straty znásobené snahou pomôcť svojim bez rozmyslu. Vtedy si múdre hlavy v americkej armáde sadli a dali dokopy pravidlá a postupy pre takéto situácie. Komisia TCCC zasadá každých 6 mesiacov a aktualizuje túto smernicu, aby zohľadňovala nové poznatky a postupy.

Práve TCCC a jeho fázy sú to, čo je kostrou tohto kurzu. Možno si teraz kladiete otázku „A na čo mne toto bude?“. Jásné, bežný človek sa asi neocitne pod paľbou somálskych militantov v Mogadišu. Ale krvácanie je stále len krvácanie. Nezáleží, či od kalibru 7.62 alebo z haluze, ktorá cyklistovi prebodne nohu pri páde. Väčšina nehôd sa stane v domácnosti, na cestách a pri voľnočasových aktivitách. Všade tam viete TCCC uplatniť rovnako dobre, ako pri situácii s aktívnym strelcom

TCCC sa delí na 3 fázy:

  • Starostlivosť pod paľbou, teda čas, kým hrozba stále trvá, či už ide o prestrelku, alebo nehodu na diaľnici
  • Taktická starostlivosť v poli, čo je priestor pre prvotné ošetrenie všetkého, čo treba,
  • Taktická starostlivosť počas evakuácie, čomu sa na tomto kurze až tak nevenujeme. V bežných podmienkach civilného sektora zabezpečuje túto časť už RZP, teda sanitka.

Nikto z tohto kurzu neodíde ako doktor a nebude vedieť dať dokopy akékoľvek zranenie. Cieľom je predísť úmrtiam tam, kde to je možné a ošetriť zraneného. Zvyšok práce treba nechať na lekárov. Kde ale začať, ak sa teda naozaj niečo stane?

Inštruktori hovoria jasne: „V prvom rade chráňte seba“. Ak by sme namiesto záchrany ohrozili seba alebo ďalších, narobili by sme len viac škody. Odporúčanie je teda vyhľadať kryt a maximálne tak nasadiť škrtidlo, ak je to možné. Krvácanie vie byť veľmi nebezpečné a rýchle. Na kurze si však vyskúšate aj to, ako si škrtidlo nasadiť sám a hlavne ako ho zložiť a umiestniť, aby ste ho vedeli použiť aj jednou rukou.

Keď je problém bezpečnosti vyriešení, je čas pustiť sa do ošetrovania podľa postupu MARCH.

M – Massive bleeding (masívne krvácanie)
A – Airway (dýchacie cesty)
R – Respiration (dýchanie)
C – Circulation (cirkulácia)
H – Hypothermia (prevencia podchladenia)

Krátky akronym, ktorý vás aj v stresovej situácii dokáže naviesť na to, čo robiť. Pekne krok za krokom. Práve tu začína ťažisková téma kurzu. V tomto blogu nebudeme zachádzať do detailov, nechceme tu nahradiť kurz samotný. Treba si ním prejsť pod dohľadom odborníkov, ktorí dajú pozor na vaše chyby. Len v rýchlosti prebehneme jednotlivé body, aby ste mali predstavu, čo vás čaká.


Inštruktori vyťahujú zdravotnícke pomôcky a potreby, škrtitdlá, hemostatickú gázu, ovínadlá a ďalšie potreby. Zhruba všetci vieme, ako sa používajú, ale dokonalosť je v detailoch. A to je presne to, čo v kritickej chvíli rozhodne o živote a smrti. Preto tu všetci sedíme a pozorne počúvame. Zhruba chápeme a tak vychádzame von, kde si navzájom skúšame, aké to je preniesť zraneného do bezpečia, ako ho uchopiť, čo robiť potom a na čo si dať pozor. Ideme do takých detailov, aký obväz je najuniverzálnejší a že je dobré ho mať hneď dva a spojené dokopy. Je vidieť, že títo chlapi vychádzajú z toho, čo naozaj zažili.

Zabezpečenie dýchacích ciest už začína byť tvrdší oriešok. Predstava, že niekomu zavádzate nosný vzduchovod nie je každému po chuti. Ale ak to má zachrániť život vášho blízkeho, je dobré túto pomôcku mať a vedieť ju použiť. Odvážlivci si to môžu aj vyskúšať. Inštruktori upozorňujú aj na to, kedy sa tomuto kroku vyhnúť, aby ste nespôsobili ešte väčšie škody.

Reálne skúsenosti školiteľov sa opäť ukazujú na praktických radách, ako prehliadnuť hrudník, či v ňom nie sú aj len minimálne ranky. Šrapnel vraj dokáže spraviť ranu jemnú ako od žiletky. Ak sa však do hrudníku dostane vzduch, narobí veľké problémy. Vedeli ste, že na zalepenie rany môžete použiť aj obal z obväzu?


Dôležité sú aj hmaty, ktorými prejdete telo zraneného. Zistíte tak, či nemá zlomeniny, ktoré by mohli obmedziť pohyb s telom. Určite nechcete nikomu spôsobiť viac bolesti alebo zranení. Inštruktori tak ukážu, ako postupne prejsť od krčnej chrbtice, ramien až k panve a dlhým kostiam.

Dva dni pokračujeme krok za krokom a ako je na kurzoch TCA zvykom, „nabaľujeme“. Na základnú znalosť založenia škrtidla a zastavenia krvácania postupne pridávame ďalšie a ďalšie techniky. Všetko si skúšame pod dohľadom inštruktorov a snažíme sa dostať do mentálnej aj svalovej pamäte. Postupne sa dostávame až k poslednému písmenu v akronyme MARCH. Tu sa dozvedáme, ako pracovať s termoizolačnou fóliou a na čo všetko sa dá ešte použiť.

Výsledkom týchto dvoch dní je, že vieme, ako prvotne ošetriť zraneného a hlavne čo na to potrebujeme. Teraz už všetci vieme, čo potrebujeme do svojho IFAK-u, teda osobnej lekárničky. Opäť dostávame rady navyše, čo tam mať okrem zdravotníckych potrieb a kde ho nosiť. Tak ako na iných kurzoch TCA, tak aj tu sa kurzisti neučia naspamäť, ale snažia sa pochopiť. Pochopiť to, čo robia a prečo to robia. Potom je už jednoduché si sám vyskladať jednotlivé zdravotnícke potreby a ďalšie pomôcky, ktoré dokonale doplnia IFAK každého z nás.


Ak by sme hodnotili praktické použitie a užitočnosť kurzov TCA v každodennom živote, tak tento by sa určite zaradil na prvé priečky.

VIAC O TOMTO KURZE

Basic

Tactical Emergency Response (IFAK)

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 2 dni
  • Účasť na kurze je možná aj bez zbrojného preukazu
  • Kurzu sa nesmie zúčastniť osoba mladšia ako 15 rokov
Cena: 320

Podobné články

OSTRÉ ČLÁNKY A ROZHOVORY ZO SVETA TCA
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
O nás, 16.3. 2022

Gabriel Trojčák je zakladateľom a hlavným inštruktorom TACTICAL COMBAT ACADEMY (TCA). Svoje skúsenosti čerpá najmä z čias, keď slúžil v slovenskej armáde.

Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Zaujímavosti, 8.8. 2022

My v TCA sa snažíme pripraviť vás fyzicky aj psychicky na to, aby ste zvládli najrôznejšie situácie. Jednou z nich práve aj cestovanie.

PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť
PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť
Kurzy, 26.8. 2022

Veľa z nás malo už v detstve sen „stať sa vojakom“. Pre niektorých sa sen stal povolaním iní z nás majú talent na niečo iné, žijú spokojne, ale sen im zostal.

SOCIÁLNE SIETE NA KTORÝCH SME AKTÍVNI

ZARUČENE REÁLNY OBSAH PRIAMO Z KURZOV TCA