logo tca
Ponuka kurzov
KURZY PIŠTOĽ
SK
AT
DE
UK
OVERIŤ POUKAZ
giftcard icon
Košík je prázdny
Je ti zima dievčatko? Čítaj, aby ti nebola.

Je ti zima dievčatko? Čítaj, aby ti nebola.

Tak nám konečne trošku primrzlo a zima už nie je len podľa dátumu v kalendári. My sa z toho tešíme. Ale občas na strelnici sa netešíme z toho, že si neviete užiť kurz práve kvôli chladu. Preto vznikol tento blog, v ktorom si povieme, ako sa pripraviť na strelnicu aj v nepriazni počasia.

Možno by si si povedal, že sa ráno naobliekaš a hotovo. Ale také jednoduché to nebude. Zamysli sa, kde tvoje teplo vzniká? Tá piecka, ktorá ťa hreje, je v tvojom vnútri. Potrebuješ pre ňu palivo. A ako býva dobrým zvykom, drevo sa chystá dopredu. Nie až vtedy, keď už potrebuješ kúriť. Takže sa deň pred strelnicou dobre najedz. To bude tvoje palivo. Do svalov sa doplní glykogén deň dopredu a ty budeš mať dosť energie.


Stáť celý deň na strelnici, zohrievať sám seba, rozmýšľať, počúvať, strieľať, dávať pozor... to všetko mimoriadne spotrebúva energiu. Preto jej musíš mať dostatok už dopredu.

Ráno pred odchodom ku nám sa už len normálne naraňajkuj. Praženica alebo niečo podobné bude dobrý základ. Popri tom si uvar čaj alebo kávu do termosky. Teplý nápoj cez deň príde vhod. Do batoha hoď nejakú tyčinku, čokoládku a banán. Na doplnenie energie to bude fajn. V tento deň si už žiadny veľký obed nechystaj. „Postgastrálna demencia“ po segedíne s 5 knedľami by tvojmu výkonu určite neprospela. Pre učenie sa si potrebuješ krv zachovať v mozgu, nie v žalúdku.

Energiu by sme mali, poďme sa pozrieť do skrine. Ak budeme pokračovať v paralele s pieckou v tvojom vnútri, tak oblečenie je tvoja fasáda, ktorá ťa izoluje.

Použijeme overené pravidlo vrstvenia. Určite začni kvalitným termoprádlom. To ťa udrží v suchu a teple. Merino bude ideálne, keďže si skvelo poradí s potom. Stredná vrstva bude z fleecu, napríklad Polartec. To zabezpečí udržanie tepla. Pokračuj napríklad Primaloft-om. Teda vrstvou, ktorá pridá na teple a vieš si ju nechať ako vrchnú. Ak však začne fúkať, pršať, snežiť, tak maj so sebou ešte jednu vrstvu – membránová bunda proti elementom (dážď, sneh, vietor...). Gore-tex je top, ale skvelých riešení je veľa. A jedna drobnosť na záver. Obliekaj sa ako do prírody, nie do mesta.

Ak by sme mohli spomenúť konkrétne značky, tak Arcteryx Leaf, UF PRO , Outdoor Research alebo NFM . Ale samozrejme, trh je široký.

Zima ide zo spodu, a preto potrebuješ kvalitné topánky s poriadnou podrážkou a v nich samozrejme teplé suché ponožky. Toto je naozaj dôležitý bod. Ak aj budeš dobre oblečený, ale na nohy si našuchneš svoje obľúbené plátenky, tak si to celé do... mrvil.

Nezabudni na čiapku. Cez hlavu strácaš 30 % tepla, keďže mozog je veľmi prekrvený orgán. Ak chceš, zober si aj rukavice. Ale tie nie sú až tak dôležité. My preferujeme streľbu bez rukavíc, hlavne na nižších kurzoch. Ruky si pomedzi streľbu môžeš zohrievať vo vreckách.


Dobre! Najedený si, zbalený si, oblečený tiež. Sadáš do auta a ideš ku nám na strelnicu. Neprekúr to v tom aute, lebo na strelnici už veru nebudeš mať vyhrievanú sedačku a dvojzónovú klímu. Takže s rozumom.

Prichádzaš na strelnicu plný energie, dobre si sa vyspal a oddýchol si. Si dobre oblečený, máš niekoľko vrstiev. Budeš ich môcť zhadzovať alebo nahadzovať, podľa toho, ako sa budeš cítiť a aké bude počasie. Kľudne si pomedzi strieľanie hoď na seba nejakú bundu a potom si ju daj dole. Hlavne, aby si bol v pohode. V batohu máš pár drobností na doplnenie energie a teplý čaj. Skvelé! Len tak medzi nami, keď toho čaju vypiješ veľa a bude ti treba na malú, tak choď. Telo spotrebúva energiu na ohrievanie moču to teraz naozaj nepotrebuješ 😉

Takto pripravený si môžeš svoje skúsenosti a schopnosti vyskúšať v prostredí, ktoré ti nepraje a nevyhovuje. Až tu zistíš, v čom si naozaj dobrý a na čom ešte popracovať. Objavíš svoje limity a to, ako dokážeš udržať pozornosť. A z nášho zimného kurzu odídeš silnejší 💪


Basic

Kurz:
Základy Dronového Lietania

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 2 dni
Cena: 340
Basic

Puška 1:
Základná manipulácia

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 3 hodiny
  • Účasť na kurze je možná aj bez zbrojného preukazu
  • Kurzu sa nesmie zúčastniť osoba mladšia ako 18 rokov
Cena: 59
Basic

Sniper 1:
Streľba na dlhé vzdialenosti do 300m

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 6 hodín
  • Účasť na kurze je možná aj bez zbrojného preukazu
  • Kurzu sa nesmie zúčastniť osoba mladšia ako 18 rokov
Cena: 240

Podobné články

OSTRÉ ČLÁNKY A ROZHOVORY ZO SVETA TCA
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
Predstavujeme hlavného inštruktora Gabriela Trojčáka
O nás, 16.3. 2022

Gabriel Trojčák je zakladateľom a hlavným inštruktorom TACTICAL COMBAT ACADEMY (TCA). Svoje skúsenosti čerpá najmä z čias, keď slúžil v slovenskej armáde.

Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Cestovateľské tipy od TCA, ktoré vám zachránia majetok, ale aj zdravie
Zaujímavosti, 8.8. 2022

My v TCA sa snažíme pripraviť vás fyzicky aj psychicky na to, aby ste zvládli najrôznejšie situácie. Jednou z nich práve aj cestovanie.

PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť
PSD/Contractor - Výnimočný kurz, ktorý môže nasmerovať vašu budúcnosť
Kurzy, 26.8. 2022

Veľa z nás malo už v detstve sen „stať sa vojakom“. Pre niektorých sa sen stal povolaním iní z nás majú talent na niečo iné, žijú spokojne, ale sen im zostal.

SOCIÁLNE SIETE NA KTORÝCH SME AKTÍVNI

ZARUČENE REÁLNY OBSAH PRIAMO Z KURZOV TCA