logo tca
Ponuka kurzov
KURZY PIŠTOĽ
SK
AT
DE
UK
OVERIŤ POUKAZ
giftcard icon
Košík je prázdny
 Najdôležitejšie zo schválenej novely č. 190/2003 o zbraniach a strelive

Najdôležitejšie zo schválenej novely č. 190/2003 o zbraniach a strelive

Nedávno schválená Novela zákona č. 190/2003 o strelných zbraniach a strelive nadobúda účinnosť od 1. februára 2022. Vďaka združeniam streleckých nadšencov a ľudom, ktorým záleží na streleckej komunite sa podarilo zamedziť zavedeniu naozaj drakonických obmedzení za čo by sme my športový strelci mali byt naozaj vďačný. Ak si predstavíme že pôvodný návrh Európskej Komisie počítal s plošným zákazom dlhých samo nabíjacích zabraní v celej EU ich konfiškáciou a následnou likvidáciou je schválená novela zákona naozaj ukážkou skvele od komunikovaných skutočností a streleckých reálií.

Keďže sa jedná o takmer 100 stránkový dokument pokúsime sa v skratke zhrnúť len to najdôležitejšie pre našu TCA komunitu ako bežných držiteľov skupiny E ZP a vlastníkov dlhých samo nabíjacích palných zbrani a krátkych palných zbraní nosených alebo držaných na ochranu osoby a majetku.

V očiach zákona všetky takéto zbrane, ktoré budú opatrené tridsať ranovým zásobníkom sa stávajú zakázanými zbraňami kategórie A. Pri krátkych zbraniach je veľkosť zásobníku limitovaná na dvadsať rán. Dobrou správou však je, že ak ste už boli vlastníkom takejto zbrane pred nadobudnutím účinnosti novely máte zo zákona výnimku na držbu a používanie takejto zbrane aj s tridsať ranovými zásobníkmi a jedine čo musíte urobiť je oznámiť príslušnému ORPZ držbu takejto zbrane do 30.06.2022. Hovoríme o dlhých zbraniach, ktorých dĺžka po sklopení alebo zasunutí pažby nie je kratšia ako 600 mm bohužiaľ ak vlastníte zbraň kratšiu ako 600 mm po sklopení alebo zasunutí pažby tak takúto zbraň budete môcť vlastniť už len na zberateľské účely a skupinu F zbrojného preukazu.

Ak ešte držiteľom dlhej samo nabíjacej zbrane nie ste, ale máte záujem o jej kúpu a už ste držiteľom skupiny E zbrojného preukazu potom sa budete musieť pri žiadosti o vydanie nákupného povolenia preukázať členstvom v športovej organizácii ktorej náplňou je športová streľba ako je napríklad Športový klub TCA Bratislava.

Ak máte v úmysle používať tridsať ranové zásobníky potom musíte byt členom minimálne 12 mesiacov pred požiadaním o výnimku na MVSR na držbu a používanie zakázanej zbrane na športové účely. Do vtedy zbraň používať môžete ale iba so zásobníkmi na 10 rán.

Keďže sme akadémiou obrannej streľby kladne hodnotíme aj možnosť udelenia výnimky na nákup a nosenie expanzného streliva (holwpoint) pre potreby osobnej ochrany . O takúto výnimku môžu požiadať držitelia zbrojných preukazov skupín A a E podmienka obe. Je potrebné ju adresovať MVSR a podrobný popis ako na to a čo musí výnimka obsahovať nájdete v novele .

Novela zákona taktiež prináša zmeny na úseku správnych poplatkov pričom za vydanie zbrojného preukazu budeme platiť 30€ za nákupné povolenia, ktoré po novom už budú platiť šesť mesiacov zaplatíme 20€ a zaevidovanie každej novej zbrane alebo jej časti zaplatíme 6 eur. Vždy aktuálne platný cenník poplatkov nájdete na stránke ministerstva vnútra.

Ak sa pýtate na tlmiče hluku výstrelu tie táto novela stále eviduje ako zakázané doplnky zbrane, takže zatiaľ sme sa ich legalizácie nedočkali. Momentálne ale prebieha doplnkové mimorezortne konanie, ktoré sa touto problematikou zaoberá.

Samozrejme, že schválená novela zákona č. 190/2003 o strelných zbraniach a strelive je plne zakomponovaná do nášho kurzu Príprava na zbrojný preukaz

a Nutná obrana v praxi

Dúfame, že náš článok vám aspoň trocha pomohol ozrejmiť zmeny obsiahnuté v spomínanej novele tešíme sa na ďalšie príjemné dni strávené na strelnici.

Basic

Kurz:
Príprava na zbrojný preukaz

  • Úroveň kurzu: BASIC
  • Dĺžka trvania kurzu: 3 hodiny
  • Kurzu sa nesmie zúčastniť osoba mladšia ako 18 rokov
Cena: 59

Podobné články

OSTRÉ ČLÁNKY A ROZHOVORY ZO SVETA TCA
 Najdôležitejšie zo schválenej novely č. 190/2003 o zbraniach a strelive
Najdôležitejšie zo schválenej novely č. 190/2003 o zbraniach a strelive
Zaujímavosti, 9.4. 2022

Nedávno schválená Novela zákona č. 190/2003 o strelných zbraniach a strelive nadobúda účinnosť od 1. februára 2022.

Ako získať zbrojný preukaz
Ako získať zbrojný preukaz
Zaujímavosti, 10.4. 2022

Nauč sa, čo potrebuješ na získanie zbrojneho preukazu pod dohľadom odborníka z TCA. Priprav sa na skúšku odbornej spôsobilosti na zbrojný preukaz s odborníkmi z TCA.

SOCIÁLNE SIETE NA KTORÝCH SME AKTÍVNI

ZARUČENE REÁLNY OBSAH PRIAMO Z KURZOV TCA